Manga Cafe
LamppuArt
Heroes Comic Con Finland
B2
Taike
Conikuvat
Tampere

Kunniavieras Jope Pitkänen

Jorma ”Jope” Pitkästä (s. 1947) voi kutsua suomalaisen sarjakuvan työn sankariksi. Itseoppinut sarjakuvantekijä on 50 vuotisen uransa aikana julkaissut yli 40 000 sivua sarjakuvaa, joka on maailmankin mittaluokassa uskomaton luku.

Jope Pitkänen

Jope aloitti sarjakuvauransa vuonna 1973 jäätyään työttömäksi päättämällä kokeilla, olisiko sarjakuvasta elinkeinoksi. Hän keksi kymmeniä täsmäsarjakuvia, kuten Kisko, Paperitiikeri, Vossikka, Muikku-Koponen ja Mauno Mansikka, tarjoamalla sarjoja eri alojen ja alueiden lehtiin.

Savonkielisen Näkymätön Viänänen teki Jopesta myös edelläkävijän murresarjakuvien puolella eikä unohtaa sovi Jopen isoäitiin pohjaavaa Lempi-sarjaa, jonka eloisan karjalaismummon suuta ei edes kuolema tuki.

Nykyisin Pitkänen nauttii muun ohella ansaittua taiteilijaeläkettä mutta jatkaa silti piirtämistä päiväkirjasarjojen muodossa, joissa kiireinen Jope usein rientää pari päivää allakkaa edelle.

Kunniavieras Heikki Paakkanen

Vuonna 1948 syntynyt Heikki Paakkanen on somerolais-helsinkiläinen animaatio- ja sarjakuvataiteilija, kustantaja, pilapiirtäjä, kuvittaja ja galleristi. Hänen sarjakuviaan on palkittu muun muassa Kemin sarjakuvafestivaaleilla ja vuonna 2011 Paakkasen Amerikka-albumi voitti jaetun Sarjakuva-Finlandia -palkinnon.

Heikki Paakkanen

Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellut Paakkanen on urallaan ohjannut myös Ylelle lasten- ja nuorten valistusanimaatioita, esiintynyt ammattimaisesti posetiivarina sekä kuulunut Tööt-filmiin, suomalaiseen tietokoneanimaation pioneeriryhmään. Heikki Paakkasen pilapiirroksia on julkaistu jo vuosikymmenien ajan muun muassa Ilta-Sanomissa ja Somero-lehdessä.

Sarjakuvantekijäksi Paakkanen ryhtyi vasta kypsällä iällä, mutta otti ilmaisumuodon haltuunsa samalla varmuudella kuin animaation ja pilakuvat. Uransa aikana Paakkanen on käsitellyt suomalaisen yhteiskunnan kipupisteitä, kuten Mannerheimia ja menetettyä Viipuria.

Viime vuosina Paakkanen on laajentanut sarjakuvan muotoa ruutujen ulkopuolelle, ja näyttelyissä yleisö on päässyt tutustumaan sarjoissa nähtäviin fantastisiin esineisiin sekä Paakkasen ”höyrypukarismiin”. Slava Ukraini -albumiaan varten Paakkanen taas matkusti itse Kiovaan hankkimaan materiaalia ja piirtämään paikan päällä.

Kunniavieras Ulla Donner

Ulla Donner (s. 1988) on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Helsinkiläinen Donner on tähän mennessä julkaissut kolme sarjakuva-albumia: Spleenish (2017), Sontaa (2019) ja Luonnollinen näytelmä (2023).

Ulla Donner

Donnerin sarjakuvatuotantoa on kuvattu herkkänä ajankuvana ja hänen Sontaa-albuminsa voittikin Sarjakuva-Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Hän on hauska, kriittinen ja poliittinen, aivan kuten Donnerin tuotantokin.